Blog

24/03/2020

Ανεκπαίδευτα σκυλιά ή Ανεκπαίδευτοι ιδιοκτήτες;

Τελικά τι εννοούμε όταν λέμε πως εκπαιδεύουμε έναν σκύλο και ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης;

Ας υποθέσουμε πως ένας σκύλος κάθεται και ξαπλώνει, δίνει το πόδι του και κάνει τούμπες, δηλαδή έχει μάθει ορισμένες συμπεριφορές, όπως εντολές και tricks. Την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος σκύλος στην καθημερινότητά του μπορεί να κάνει τουαλέτα και ζημιές μέσα στο σπίτι, να έχει άγχος αποχωρισμού όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες του, να είναι γενικά υπερ-κινητικός, υπέρ-ενθουσιώδης και να εκδηλώνει μια σειρά από αγχώδης συμπεριφορές.

Στη βόλτα ίσως να φοβάται ή να επιτίθεται σε διάφορα ερεθίσματα ανθρώπους, άλλα ζώα, οχήματα κλπ. Άρα, έχουμε να κάνουμε με έναν σκύλο που ενώ γνωρίζει κάποια πράγματα σε επίπεδο συμπεριφοράς (εντολές και tricks) αδυνατεί να ελέγξει την συναισθηματική του κατάσταση καθημερινά, κατά την συμβίωσή του μαζί μας.

Τελικά σε τι έχει περισσότερη σημασία να επενδύσουμε όμως, στη συμπεριφορά ή στο συναίσθημα πρώτα;
Και ποιος είναι ο ρόλος του ιδιοκτήτη σε όλο αυτό;

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι ένας ισορροπημένος σκύλος που ζει χωρίς άγχος και προβλήματα.

Όλο αυτό πηγάζει από τον ενεργό ρόλο που έχει ο ιδιοκτήτης στη ζωή του και από την σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους. Πόσο συχνά ένας ιδιοκτήτης μαλώνει ετεροχρονισμένα ένα κουτάβι ή τον ενήλικο σκύλο του, χωρίς ο δεύτερος να κατανοεί το γιατί; Πόσο συχνά εξανθρωπίζουμε τον σκύλο και του βάζουμε ταμπέλες όπως ξεροκέφαλος, πεισματάρης κλπ.; Πόσες φορές ενώ νομίζουμε πως τον εκπαιδεύουμε στην πραγματικότητα μας εκπαιδεύει ο σκύλος και παίρνει αυτό που θέλει;

Κάποιος που γνωρίζει πως να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες του σκύλου του, πως πραγματικά σκέφτεται και μαθαίνει ο τετράποδος φίλος μας και σε τι διαφέρει η ανθρώπινη ψυχολογία από την σκυλίσια, τότε έχει έναν ισορροπημένο σκύλο που έχει αφεντικό και του δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της πληρότητας, όπως ακριβώς ένας γονιός απέναντι στο παιδί του. Όταν ο σκύλος νιώσει ασφάλεια μαζί μας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να εκφράσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Καταλήγουμε λοιπόν πως ένας εκπαιδευμένος σκύλος ζει μαζί με έναν εξίσου καλά εκπαιδευμένο ιδιοκτήτη και ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι να φέρει πιο κοντά δύο διαφορετικούς κόσμους του ανθρώπου και του σκύλου προκειμένου να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση. Κανένας σκύλος δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας την ανθρώπινη γλώσσα και τους αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς από εμάς.

Εκπαιδευτείτε μαζί με τον σκύλο σας λοιπόν, δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες και απολαύστε την κάθε μέρα μαζί του ξεχωριστά.

Θυμηθείτε πως η συμβίωση με έναν σκύλο κρατάει 10-15 χρόνια και εάν δεν λύσουμε βασικά προβλήματα συμπεριφοράς, η κατάσταση απλά θα συνεχιστεί ως έχει και πολύ πιθανόν να γίνει ακόμα χειρότερη.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ένα πρώτο δοκιμαστικό μάθημα στον χώρο σας. Είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Newsletter Updates

Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νέα και τις εξελίξεις της Top Dogs!