Σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους ο σκύλος μας χρειάζεται πολύ λιγότερα πράγματα για να είναι υγιής, χαρούμενος και ευτυχισμένος. Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να προσφέρετε στον σκύλο σας μια ποιοτική καθημερινότητα.

1. Σωματική Εκτόνωση

Η ελλιπής εκτόνωση αποτελεί σήμερα τον Νο1 λόγο προβλημάτων συμπεριφοράς. Εάν ο σκύλος σας δεν εκτονώνεται καθημερινά με έναν αποδεκτό για εσάς τρόπο, θα βρει από μόνος του τρόπους για να το κάνει. Σκάβοντας, καταστρέφοντας αντικείμενα, γαυγίζοντας κλπ. Όλα τα σκυλιά, ανάλογα με την ηλικία τους και τον χαρακτήρα τους, έχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας και χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Η σωματική άσκηση του σκύλου σας θα πρέπει να γίνεται με τη δική σας παρουσία και συμμετοχή σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

2. Πνευματική Εκτόνωση

Εκτός από τη σωματική άσκηση, υπάρχει και η πνευματική. Κάθε σκύλος είναι ευτυχισμένος όταν κάνει κάτι και βάζει το μυαλό του να δουλέψει. Οι διάφορες ασκήσεις υπακοής, τα tricks και το Nosework θα σας βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

3. Αυτοέλεγχος

Σωστή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της ηρεμίας και ποικίλων ασκήσεων αυτοελέγχου είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που ζει μέσα στην υπερκινητικότητα, υπερενθουσιάζεται με το παραμικρό και γενικότερα εκφράζει διαρκώς αγχώδεις συμπεριφορές, δεν απολαμβάνει την καθημερινότητά του και μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Μέσω της εκπαίδευσης ο σκύλος μαθαίνει να σκέφτεται, να έχει υπομονή και να μην αντιδρά παρορμητικά.

4. Συνέπεια

Η μαγική λέξη για μια αρμονική συμβίωση. Ο σκύλος μας είναι πλάσμα της συνήθειας. Έχει ανάγκη από μια σταθερή ρουτίνα όπου θα ξέρει τι να περιμένει από εμάς μέσα στη μέρα. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και με τους κανόνες και τα όρια που θέτουμε. Για παράδειγμα, ο σκύλος μας δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανέβα στον καναπέ να δούμε ταινία ή μην ανεβαίνεις γιατί ενοχλούνται οι επισκέπτες.

5. Άσε τον σκύλο σου απλά να είναι σκύλος

Η εκμάθηση βασικών συμπεριφορών (έλα, περπάτημα με χαλαρό λουρί, μείνε κλπ) κρίνεται αναγκαία για να χτιστούν κάποιες γέφυρες επικοινωνίας με τον σκύλο μας. Από εκεί και έπειτα όμως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν γίνεται όλη η ζωή του σκύλου να είναι μόνο εντολές (κάτσε, σήκω κλπ). Από τη στιγμή που διαλέγουμε έναν σκύλο για συντροφιά θα πρέπει να του δίνουμε καθημερινά τον απαραίτητο χώρο και χρόνο να είναι απλά ο εαυτός του.

Top Dogs Canine Training Academy

Εκπαίδευση Σκύλων – Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης